Feb 23, 2007

Αποστάτης

Παρασκευή
Γύρισα σπίτι πριν δέκα λεπτά. Η μαμά ήταν πάλι ξύπνια. Μου τη δίνει να τη βλέπω απότομα μπροστά μου με εκείνη την άσπρη ρόμπα, σαν το φάντασμα.

"Μα να γυρνάς νυχτιάτικα, με τόσους εγκληματίες". Τα ίδια κάθε φορά.

Έλαβα σήμερα ενημέρωση. Η αποικία της Τσάου Σάρα καταστράφηκε ολοσχερώς από άγνωστα όντα και οι επόμενοι, φοβάμαι, είμαστε εμείς. "Μην κάνετε τίποτα. Θα αναλάβουν οι Ομοσπονδιακοί" είπε ο Αρχηγός. Είμαι λοιπόν σε κατάσταση αναμονής. Αύριο αναμένονται εξελίξεις.
Σάββατο
Η ημέρα μου στη δουλειά: πέρασα όλο το τετράωρο να βγάζω φωτοτυπίες τα τιμολόγια. Η Γιον καθόταν στο γραφείο και μασούλαγε κράκερς. Είναι έγκυος, θα πειράξει, λέει, το παιδί η ακτινοβολία του φωτοτυπικού. Εγώ μια φορά τον καρκίνο τον έχω σίγουρο. Χα χα. Τρακόσια τιμολόγια.

Ο Αρχηγός μας έστειλε περιπολία στον υδρευτικό σταθμό. Εννοείται ότι τα Ζεργκ είχαν ήδη μολύνει το Κέντρο Εντολών της Μαρ Σάρα. Δε διστάσαμε. Κάναμε ντου και τα κάναμε όλα ρημαδιό. Ναι, το Κέντρο Ελέγχου μας ανήκει πλέον στο παρελθόν - για να το πω ποιητικά. Ηρθε γρήγορα γρήγορα και το μήνυμα του Αρχηγού: δε σας έδωσα εγώ τέτοια εντολή! Μας πρόσταξε να παραδώσουμε τα όπλα.
Δευτέρα
Την άλλη εβδομάδα έχουμε υπερωρίες. Μας το ‘πε πρωί πρωί ο προϊστάμενος. Πήγα και τον βρήκα στο γραφείο του. Του εξήγησα ότι η μαμά είναι κατάκοιτη. Εχει αρθριτικά. Εμένα περιμένει να την ταϊσω, να την πάω τουαλέτα. Τίποτα. "Κι εγώ έχω γυναίκα και παιδιά, δεν κάνουμε εξαίρεση για κανέναν".

Ο προϊστάμενός μου πάντα ξημεροβραδιάζεται στο γραφείο. Είναι τόσο αποτελεσματικός και τόσο απαραίτητος, που αν δεν είναι εκεί, βρέξει-χιονίσει, το γραφείο θα βουλιάξει. Βέβαια η αλήθεια είναι διαφορετική: Η γυναίκα του τον διώχνει απ΄το σπίτι. Δε γουστάρει να τον βλέπει. Το άκουσα που το έλεγε το αφεντικό σε έναν επισκέπτη. Και γω, αν ήμουνα στη θέση της δε θα ήθελα να τον βλέπω - οπότε τον πιστεύω.

Τα περισσότερα κέντρα έχουν πλέον μολυνθεί από τα Ζεργκ. Αυτό σημαίνει ότι η Μαρ Σάρα πρέπει να εκκενωθεί ΑΜΕΣΑ. Ηρθα σε συνεννοήσεις με μια παρακρατική ομάδα, τους Υιούς της Κόρχολ. Θα δεχτούν να στείλουν σκάφη στην αποικία μας, με την προϋπόθεση να τους βοηθήσω.

Δεν μου αρέσει αυτό που κάνω. Είναι όμως αναγκαίο. Μετά από όσα συνέβησαν.
Τετάρτη
Τα νέα της συμμαχίας μου με τους παρακρατικούς ταξίδεψαν γρήγορα. Είμαι επίσημα πλέον σε διαθεσιμότητα. Aποστάτης.

Πριν την τελική εκκένωση κάναμε επιδρομή στο επιτελείο. Να πάρουμε δισκέτες και ό,τι φόρμουλα μπορούσαμε να βρούμε για μυστικά όπλα. Στο εργαστήριο μας περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Ζεργκ πειραματόζωα σε γυάλινους θαλάμους!

Ωστε οι Ομοσπονδιακοί γνώριζαν για τα Ζεργκ πριν ακόμη αυτά εισβάλλουν στην αποικία! Πιθανότατα τα εκκόλαπταν τόσο καιρό μέσα στο εργαστήριο. "Δημιουργούμε ένα νέο είδος εχθρού, τα αφήνουμε ελεύθερα κι αφού τρομοκρατηθεί ο πληθυσμός ερχόμαστε μετά σα σωτήρες!" Ηξερα ότι η εξουσία σε κάνει ικανό για τα πάντα, τέτοιο βαθμό αρρώστιας όμως δε θα μπορούσα ποτέ να διανοηθώ.

Δεν ήταν η μόνη "αφύπνιση" της ημέρας.

Ξέχασα τις συνταγές της μαμάς στο γραφείο. Τις είχα βγάλει απ΄την τσάντα, να κατέβω στο φαρμακείο, μα το ξέχασα.

Πήγα λοιπόν κατά το βραδάκι να τις πάρω. Ισα που το προλάβαινα το φαρμακείο πριν κλείσει. Ανοίγει η πόρτα του ασανσέρ και τί βλέπω; Τον προϊστάμενό μου να έχει στριμώξει την Κυ-ον πάνω στο γραφείο του. Πρόλαβα να δω κι άλλα πράγματα, που δε θέλω να τα γράψω.

Ωστε αυτή είναι η δουλειά που ρίχνει κάθε βράδυ.

Αφησα την πόρτα του ασανσέρ να κλείσει κι έφυγα. Ευτυχώς δε με είδαν.
Πέμπτη
Δε μπορώ να βγάλω απ΄το μυαλό μου τη χθεσινή σκηνή.

Θέλω να πω, τη συμπαθούσα την Κυ-ον. Κι αυτή φαινόταν να με συμπαθεί. Δε μου το χε δείξει καθαρά, αλλά ήταν φως φανάρι.

Τί έγινε λοιπόν ξαφνικά;

Να της άρεσε...αυτός; Να τα 'θελε; Αν υποψιαστώ ότι την εκβίασε, ας πούμε, για να του καθήσει, θα το σκοτώσω το κάθαρμα. Μάρτυς μου ο Θεός.

Κι όμως εκείνη φαίνεται σήμερα μια χαρά. Σα να μη συνέβη τίποτα. Ηρθε μάλιστα και μου μίλησε. "Θα ρθεις μαζί μας μετά για ένα ποτό;" Της είπα πως μετά έχω δουλειά στο σπίτι.

...........

Τί να της έλεγα δηλαδή;

Παρασκευή

Ελεγα καμιά φορά πως θέλω να σκοτώσω όλον τον κόσμο. Mου δόθηκε σήμερα η ευκαιρία, στην ανταρσία της Αντίγκα Πράιμ κόντρα στους Ομοσπονδιακούς. Εφαγα κι εγώ δεν ξέρω πόσους.

Εκείνος που βασικά θα ήθελα να φάω, για σήμερα τη γλίτωσε.

Γιατί σήμερα δεν πήγα στη δουλειά.

Σάββατο

Εγινε χαμός στο γραφείο. Ο μαλάκας με ξεφτίλισε μπροστά σε όλους. Που δεν πήγα στη δουλειά, και τα ρέστα. Οσο για μένα...δεν ήμουν αρκετά γενναίος ώστε να ΜΗΝ του πάω χαρτί γιατρού. Ο δρ-Μπαϊ, ο γέρος που μένει κάτω από μας, σου γράφει οτιδήποτε, για λίγο χαρτζηλίκι.

Ολη την υπόλοιπη μέρα τριγυρνούσα σαν το Φάντασμα.

Τα Ζεργκ έλκονται από τις ψυχικές αναδόσεις των Φαντασμάτων. Μάλλον γι αυτό πάντα τραβάω όλους τους μαλάκες κι όλες τις μαλακισμένες. Αλλά όλοι έχουν βολευτεί στον Ζεργκόκοσμό τους. Η Κυ-ον-Ζεργκ γαμιέται ελεύθερα, η Γιον-Ζεργκ είναι πάντα έγκυος και μασουλάει κράκερς, ο προϊστάμενος-Ζεργκ τα κανονίζει όλα μια χαρά: δουλειές και γκόμενες μαζί.

Εγώ είμαι που πρέπει να την κάνω απο κει. Το συντομότερο δυνατόν.

Κυριακή

Πήγαμε με τη μαμά στην παραλία του Μπουζάν. Ωραία ήταν, αν και είχε πολύ κόσμο. Eσκαψα λακκούβα στην άμμο κι έθαψα τα πόδια της μαμάς. Της κάνει καλό στα αρθριτικά. Πήραμε και δυο γρανίτες φράουλα.

Εγλειφα αργά αργά και δεν ήθελα να τελειώσει. Να μου πάρει όλη την πίκρα. Σα να ταν η τελευταία γρανίτα που θα τρωγα ποτέ.

Δεν ξέρω γιατί. Είναι που υπήρξα αρκετό καιρό αποστάτης. Ο αποστάτης διοικητής της Μαρ Σάρα. Στην επόμενη πίστα θα γίνω κι εγώ Ζεργκ, στη μεθεπόμενη κάτι άλλο.

Οταν όμως γίνω σαν τους άλλους, τότε θα πρέπει να τους καταλάβω. Να τους συγχωρέσω, αν είναι δυνατόν. Ισως, όταν γίνω κ εγώ Ζεργκ, να συγχωρήσω την Κυ-ον, κι όλους τους άλλους. Αυτό δεν ξέρω αν μπορώ να το αντέξω. Εζησα παρέα με το μίσος μου πολύ καιρό. Δεν ξέρω πώς θα μπορούσα να τα βγάλω πέρα χωρίς αυτό.

Η μαμά μου χαμογελούσε με εμπιστοσύνη.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω τί θα γίνει στο τέλος αυτού του παιχνιδιού.
Δευτέρα
Σήμερα δεν είχε τιμολόγια να βγάλω φωτοτυπίες. Σήμερα καθόμουν στον υπολογιστή κι έγραφα. "Γαμιέστε, γαμιέστε, γαμιέστε". Γέμισα ολόκληρη κόλλα. Μετά την τύπωσα και την κοίταζα.

Αμα την κοιτάς από πολύ κοντά και για πολλή ώρα, βλέπεις μια κουκίδα στο κέντρο ν' αναβοσβήνει. Αλήθεια. Να ξέρετε ότι εγώ το ανακάλυψα. Ο εφευρέτης Λη. Δίπλωσα την κόλλα και κάπου τη φύλαξα, να την κοιτάζω καμιά φορά, να μου φτιάχνει το κέφι. Δε θυμάμαι που την έβαλα.

Η καταστροφή του τελευταίου οχυρού των Ομοσπονδιακών στην Ταρσόνις ήταν απλά ένα μπόνους. Νομίζω πως πλέον αναπνέω καλύτερα.

Τρίτη

Η καθαρίστρια βρήκε το χαρτί με τα "γαμιέστε" πάνω στο καλοριφέρ. Εκεί το είχα παρατήσει τελικά. Νόμισε πως ήταν μυστικό του κράτους και το έδωσε στον προϊστάμενό μου. Η ηλίθια. Αλλά αν δεν ήταν τόσο ηλίθια, δε θα χε μείνει καθαρίστρια.

Με κάλεσε σε απολογία. Ο προϊστάμενος. "Εσύ τα έγραψες αυτά;". Γιατί το χαρτί βρέθηκε στη ΔΙΚΗ μου μεριά του καλοριφέρ. Τί να πω; Αυτό που θα πρεπε να πω είναι πως δεν έχει κανένα δικαίωμα να κατηγορεί τον κόσμο χωρίς αποδείξεις. Αλλά...Δύναμη. Περηφάνεια. Πειθαρχία. Τα ιδεώδη του Διοικητή μιας Αποικίας. "Ναι, εγώ τα έγραψα". "Αυτά κάνεις την ώρα της δουλειάς;" Το χνώτο του βρώμαγε σα διάολος. "Αν αυτή είναι η γνώμη σου για τον εργοδότη και τους συναδέλφους σου... (το "γαμιέστε" εννοούσε)". Να μην πολυλογώ, με απέλυσε.

Δεν κατάλαβε ο ηλίθιος ότι μου έκανε χάρη. Μάζεψα τα συμπράγκαλά μου κι έφυγα, ανάλαφρος σαν πουλάκι. Μόνο με την Κυ-ον στενοχωρήθηκα λιγάκι. Ηρθε στο γραφείο μου και μου ευχήθηκε "καλή τύχη". Σήμερα μύριζε γιασεμί.

Σχεδόν σαν άνθρωπος.

***
Την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2005, ο Λη από την Τaegu της Νότιας Κορέας, επισκέφτηκε το ίντερνετ καφέ για να ολοκληρώσει το videogame StarCraft που έπαιζε τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ηταν άρτι απολυθείς λόγω απεθαρχίας κι απουσιών, εφόσον συχνά δεν πήγαινε στη δουλειά του για να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια. Επαιξε σχεδόν 50 ώρες, με ελάχιστο φαγητό και ανάπαυση. Η μητέρα του ανησύχησε που δε γύρισε σπίτι κι έστειλε τους πρώην συναδέλφους του να τον ψάξουν. Τους είπε ότι μόλις ολοκλήρωνε την παρτίδα θα επέστρεφε.

Το Σάββατο 6 Αυγούστου 2005 ο Λη εξέπνευσε, πιθανόν από καρδιακή ανεπάρκεια, απόρροια εξάντλησης. Είχε μόλις ολοκληρώσει το παιχνίδι.

26 comments:

angeliki marinou said...

Αυτό το έγραψα στο μεσοδιάστημα Χριστουγέννων - πρωτοχρονιάς για το διαγωνισμό του sf περιοδικού Συμπαντικές Διαδρομές.

Τελικά τον "ήπια", αλλά επειδή μου αρέσει πολύ, το ανεβάζω εδώ τσόντα, αφού τελευταία προτιμώ να διαβάζω και να κοιμάμαι από το να γράφω.

Lex_Luthor06 said...

Πολυ καλό ρε, φοβερή και η ανατροπή στο τέλος.


Θα μπορούσε να είναι και αληθινή ιστορία; Είναι;

Αν όχι, ωραία ιδέα να τοποθετήσεις την ιστορία στην Κορέα. Τα ονόματα έδεσαν με to story του star craft.

(αυτό που σίγουρα ειναι αληθινή ιστορια είναι τα 300 τιμολόγια και η έγκυος χεχε)

angeliki marinou said...

Χαχαχα, έχεις καλή μνήμη! (για την έγκυο και το φωτοτυπικό)

Και πράγματι είναι αληθινή ιστορία:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/4137782.stm

http://news.com.com/2061-10797_3-5825938.html

Παπαρούνα said...

Αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία..
Αυτά τα πράματα συμβαίνουν κάθε μέρα, σε κάθε κωλοκράτος...


υ.γ. να δεις την ταινία Aenon Flux...;)Δε λέει πολλά σαν ταινία στο σύνολο, αλλά έχει έξυπνο στόρυ..

satya said...

Εξαιρετικό είναι καλή μου. Μου αρέσει πάρα πολύ που οι προτάσεις σου είναι μικρές και κοφτές, με εξιτάρει αυτός ο τρόπος γραφής.

Αντε και μου είχες λείψει!!!!

(και ευχαριστώ που ήρθες..)

angeliki marinou said...

satya, δως μου αν θέλεις το e-mail σου (το δικό μου φαίνεται).

david santos said...

hELLO!
tHIS WORK IS VERY GOOD
Thank you

Anonymous said...

Αχα...
Λοιπόν αυτό το στυλάκι του Salinger σου παει μια χαρά. Κατά τη γνώμη μου τον "ήπιες" γιατί οι αναγνώστες SF είναι αναγνώστες SF. Κατάλαβες νομίζω...
Και ονοματάκι Γιον; Μα για όνομα. Που το σκέφτηκες; Γιόκο και Τζων;

Sofogreg said...

Μπράβο. Πολύ καλό. Η χαρακτηριστική νευρώδης γραφή σου μου αρέσει ιδιαιτέρως.
Πολύ έξυπνο σενάριο.

Helix Nebulae said...

Θα σχολιάσω με το μοναδικό τρόπο του David Santos:

Great stuff!
I like your blog
tank you

Άγνωστη said...

Εγώ γιατί άργησα να το διαβάσω αυτό το post;;
Καλύτερα αργά παρα ποτε όμως!

good stuff renton :)

numb said...

Ωραία ιδέα, ωραία γραφή, όλα ωραία (επαναλαμβάνω παλιότερο σχόλιό μου, αλλά ΟΚ)

30nothing said...

Καταπληκτικό είναι. Από σήμερα δηλώνω φαν σου. Δως μου το τηλέφωνο του περιοδικού Συμπαντικές Διαδρομές να τους το πω!

Αιολος said...

α

Μαύρος Γάτος said...

Χα....

Μα καλά, τέλειωσε το Starcraft χωρίς crack??????

Τί μαζόχας

Μετά το Starcraft έπιασα το Age Of Empires. To ξεπ΄πεταξα κι αυτό στα γρήγορα. Το πιό αγαπημένο μου σημείο ήταν εκεί που έριχνα τα τείχη της αρχαίας Αθήνας με πυρηνικά όπλα....

herinna/ said...

Έχεις ένα μπαλάκι από μένα για μια ιστορία με πέντε δοσμένες λέξεις μετά από πρόσκληση στον οίστρο, μπες στο μπλογκ μου να δεις.

angeliki marinou said...

@david santos: Thnx man.

@dr.uqbar (&παπαρούνα): Είναι το κείμενο "o Salinger συναντά τον Lovecraft". Η ιστορία είναι sf γιαλαντζί, με την έννοια ότι δίνει (τουλάχιστον φιλοδοξούσε να δώσει) την ψευδαίσθηση του sf μέχρι να αποκαλυφθεί ότι ήταν πραγματικότατη ιστορία. Κάτι παρόμοιο είχε κάνει ο Lovecraft στο "Σελεφαϊς", όπου έγραφε για εναν οπιομανή που έβλεπε στον ύπνο του μια άγνωστη πολιτεία πέρα από τα σύννεφα, της οποίας στο τέλος έγινε βασιλιάς - όταν στην πραγματικότητα, είχε πεθάνει.

@sofogreg: σ' ευχαριστώ πολύ!

@helix nebulae - πνευματικό τέκνο του David Santos: σ' ευχαριστώ!

@agnwsth: δεν περίμενα να είναι το στυλ σου! Να σαι καλά.

@numb_jg: δεν πειράζει η επανάληψη, "θέλω να τ' ακούω"

@allimiamera: σ' ευχαριστώ πολύ κι ο θαυμασμός είναι, ειλικρινά αμοιβαίος. Οσο για το διαγωνισμό, έγινε με ψήφους των αναγνωστών των Συμπαντικών Διαδρομών και των συμμετέχοντων στο φόρουμ του - να θυμηθώ να ξαναβάλω το λινκ, γιατί είναι μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια στον παραγνωρισμένο χώρο της επιστημονικής φαντασίας. Οπότε η ετυμηγορία ήταν συλλογική (δε μπορώ να δείρω τόσους πολλούς).

@aiolos: ε;

@μαύρος γάτος: τι εστί crack μεγάλε;
Λεπτομέρεια: δεν έχω παίξει ποτέ παιχνίδι στρατηγικής. Για να γράψω για το Starcraft με βοήθησε ο αδελφός μου, που το έπαιζε μπροστά μου κι εγώ κρατούσα σημειώσεις!

@herinna: σ' ευχαριστώ πολύ, καλό μου κάνει η πρόσκλησή σου να βγω απ΄τη σπαρίλα.

Helix Nebulae said...

Έχεις πρόσκληση:

http://yperoptix.blogspot.com/2007/03/blog-post_12.html

vangelakas said...

"renton" από τόν τύπο στό trainspotting?

angeliki marinou said...

Oh yes, vangelakas. Βλ. και "Πέντε άχρηστες πληροφορίες", δυο-τρία ποστ παρακάτω.

vangelakas said...

Α,ναί έχετε δίκιο. Έμμεσα αλλά ξεκάθαρα φάνηκε ότι δέν είμαι συνεπής στήν ανάγνωση τών σών.

Καί μαέλστομ;

Αυτή η αγαπημένη σας ιστορία τού Πόε.

Έχει κι άλλες πολύ καλλίτερες!

angeliki marinou said...

Α, όχι, δεν ψάρευα τέτοιες πληροφορίες. Εκανα την παραπομπή για να έχετε ολική άποψη περί του θέματος - του ψευδωνύμου.

Οσο για το maelstrom δεν είναι η αγαπημένη μου ιστορία του Πόε, αλλά μου αρέσει τρελά η ηχητική της λέξης, ειδικά το lstr. Και φυσικά το νόημα, η "δίνη". Προτιμώ την Tell tale heart (δεν είμαι -τόσο- ψώνιο για να αγγλικίζω, αλλά δε μου έρχεται τώρα η ελληνική μετάφραση).

Από sf συγγραφείς προτιμώ - προφανώς - τον Lovecraft.

Πολύ μου αρέσουν τελικά οι ερωτήσεις γνωριμίας. Εσείς γιατί δεν έχετε σχόλια;

vangelakas said...

Δέν έχω σχόλια επειδή δέν τά έχω ενεργοποιήσει.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Αστειεύομαι.

(Πωπώ αστείοοοο!)


Απλώς είχα ξεκινήσει έτσι καί είπα νά μήν τό αλλάξω.

Μαύρος Γάτος said...

Ρεντόν ελπίζω να μην παρεξηγηθείς, αλλά μια που έγινε κουβέντα, κι εμένα το Maelstrom μού θυμίζει Βαλχάλα και πράγματα ηρωίκά και μυθικά, αλλά δυστυχώς μού θυμίζει επίσης και Τερζοστρώμ και Media Strom... κάτι σαν μαγική εικόνα, μια το ένα, μιά το άλλο...

άτιμοι στρωματοποιοί, κανένας σεβασμός στην σκανδιναβική παράδοση...

Σ;)))))))))

Άγνωστη said...

Γενικά μου αρέσει να διαβάζω οτιδήποτε "καλο"
Δεν ξέρω για ποιο στυλ αναφέρεσαι, ίσως σου έχω δώσει κάποιες εντυπώσεις που δεν γνωρίζω, τι να πω...

Anonymous said...

Πολύ ωραίος ο "Αποστάτης" σας αγαπητή renton.
Μήπως όμως θα μπορούσατε τώρα να μας απαριθμήσετε και επτά (9-2) αγαπημένες σας κινηματογραφικές ταινίες;
Θενκ γιου
(http://blowyourheadoff.wordpress.com)